Klima

Verdensarvsområdet Ilulissat Isfjord præges af et kontinentalt, lavarktisk klima. 

Temperaturer  

Varmeste måned er juli. Her ligger gennemsnitstemperaturen på cirka 8 grader celsius. De koldeste måneder er februar og marts, med gennemsnitstemperaturer på omkring minus 19 grader celsius. 

Vind og nedbør  

Den gennemsnitlige årlige nedbør i Ilulissat er på 266 millimeter. De mest nedbørsrige måneder er august og september. Vindstille dage er hyppige, især om sommeren, men det kan storme kraftigt hele året, når lavtryk passerer området. De kraftigste storme forekommer i vintertiden.

Føhnvind kan forekomme i området hele året. Dette er en varm og tør vind fra indlandsisen, som kan få temperaturen til at stige 10-20 grader inden for et par timer. Om vinteren kan føhnen få sne og is til at tø, hvorefter kulden vender tilbage og giver en hård skorpe af is på sneen.

Klimanormal for Ilulissat (figur: DMI)
Klimanormal for Ilulissat registreret i årene 1961 til 1990 (Figur: DMI).

Ændringer i klimaet  

Klimaændringer har de senere år generelt betydet mildere vintre, samt mere nedbør og vind året rundt. Det betyder, at Diskobugten kun sjældent er dækket med havis i modsætning til tidligere.

Jo længere man kommer nord for polarcirklen, jo længere varer både mørketiden og perioden med midnatssol. Ved Qaanaaq i det nordligste Grønland er der eksempelvis henholdsvis mørketid og midnatssol i omtrent fire måneder. I Nuuk, som ligger syd for polarcirklen, findes det ikke.

Check vejrudsigten for Ilulissat her.

Læs mere om klimaet og klimaforandringer ved Ilulissat Isfjord på GEUS' hjemmeside.