Sprog litteratur og medier BA
Ansøg herOm uddannelsen
På sprogdelen lærer du om, hvordan grønlandsk og andre sprog er bygget op, og hvor det grønlandske sprog stammer fra. Du får også viden om de forskellige måder, folk taler på, og om hvordan dialekterne er forskellige i Grønland og i de andre Inuit-sprog. Samtidig opnår du indsigt i, hvordan sproget fungerer i samfundet, og hvordan forskellige holdninger til sprog kommer til udtryk. Du vil også lære, hvordan man analyserer konkrete sproglige udtryk i deres kulturelle og samfundsmæssige kontekst. Desuden vil du også komme til at arbejde med, hvordan du udtrykker dig på en klar og tydelig måde i skrift og tale.
På litteraturdelen lærer du, hvordan skønlitterære tekster er bygget op. Formålet med litteraturundervisningen er, at du lærer at analysere litterære fiktionstekster og får et overblik over den grønlandske litteraturhistorie. På studiet stifter du bekendtskab med forskellige analytiske tilgange til skønlitteratur, og du vil møde både poesi og fortællinger inden for et væld af genrer som eventyr, myter og sagn. Med afsæt i analyser af litterære tekster, f.eks. digte, noveller, fortællinger, dramatik og romaner får du indblik i den grønlandske litteraturs udviklingsfaser og dens historiske kontekster. Litteraturstudiet giver dig en forståelse for den kultur du lever i, og hvad der gør den til noget særligt.
Undervisningen i medier giver dig et overblik over både den grønlandske og den internationale mediehistorie. Du stifter bekendtskab med grundlæggende medieteori og lærer at analysere en lang række medieprodukter, f.eks. film, sociale medier, hjemmesider, reklamer, tv-programmer, podcasts og tegneserier. Studiet af medier giver dig en indsigt i, hvilken rolle medierne spiller i en kulturel og samfundsmæssig kontekst.
“Når du studerer Sprog, Litteratur & Medier, bevæger du dig derfor i centrum af kulturen - og du lærer at have fingeren på pulsen på nogle af samfundets vigtigste områder.” - Annemette Hejlsted, afdelingsleder
Uddannelsen består af en bachelor-del (3 år) og en kandidat-del (2 år).
Det tager 3 år at blive bachelor i Sprog, Litteratur & Medier og yderligere 2 år at blive kandidat.
Man kan også vælge en gymnasielæreruddannelse med Sprog, Litteratur & Medier som hovedfag på 3 1/2 år eller som bifag på 1 1/2 år.
Sprog er det basale værktøj i al kommunikation. Du kommer igennem grundlæggende fag som syntaks, morfologi, semantik, fonetik, sproghistorie og dialekter. Du lærer almen sprogteori med særligt fokus på grønlandsk. Men sprog er ikke bare grammatik - vi studerer også sprogets rolle i samfundet og ser hvordan sprog både kan forbinde og skille mennesker ad.
Litteraturen er det, der skaber et folks identitet og fællesskab. Du lærer om mundtlig fortælletradition, tidlig og nyere grønlandsk litteratur, international litteratur - og selvfølgelig litteraturteori og litteraturanalyse.
Medierne binder et folk sammen lokalt, men giver samtidig udsyn globalt. Inden for medievidenskab får du indblik i kommunikationsformer på internettet, i grønlandske medier: radio, tv og aviser - før og nu - og du lærer at analysere film og billeder.
Adgangskrav
For at blive optaget på bacheloruddannelsen i Sprog, Litteratur og Medier ved Afdeling for Sprog, Litteratur og Medier skal ansøgeren:
- have bestået 3-årig gymnasial uddannelse med karaktergennemsnit på minimum 2 (GGS-skala)
- have bestået Grønlandsk og Dansk både skriftligt og mundtligt
- have bestået Engelsk på B-niveau både skriftligt og mundtligt
Ansøgere med anden uddannelsesmæssig baggrund eller ansøgere som ikke opfylder ovenstående krav kan søge dispensation. Ansøgningen skal indeholde en motivation med redegørelse for anden erfaring. Denne kan efter skøn fra Afdeling for Sprog, Litteratur og Medier suppleres med en individuel samtale og/eller en optagelsesprøve. Optagelsesprøven kan være skriftlig og/eller mundtlig.
Hvis du vil indsende din ansøgning digitalt (Hvis du har MitID)
Vil du søge uddannelse eller uddannelsesstøtte skal du søge online via den gule knap til selvbetjening ”Ansøg her” øverst på denne side. Vil du anvende selvbetjeningsløsningerne, skal du logge ind med dit personlige MitID.
Du skal bruge
• MitID
• Uddannelsespapirer (gælder ikke karakterbevis fra folkeskolen, hvis du er gået ud af folkeskolen efter 2007)
• Hvis du er i gang med folkeskolen, skal du bruge udskrift af dine seneste standpunktskarakterer.
Du skal ikke bruge
• dåbsattest
• bopælsattest
• Karakterbevis fra folkeskolen i Grønland (der ligger karakterer i den offentlige database fra omkring 2006 til i dag).
Bemærk
Mangler du et par karakterer, eller bestod du ikke folkeskolens afgangsprøve, da du gik i folkeskolen, tilbyder alle Majoriaq opkvalificeringsforløb.
Du kan få hjælp til din ansøgning ved dit lokale Majoriaq Center, de kan også hjælpe dig hvis du har brug for anden vejledning.
Du skal være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis bliver tildelt et kollegieværelse. Hvis du ikke automatisk modtager et kollegieværelse, skal du søge på en særskilt ansøgning ved Majoriaq.
Hvis du vil aflevere din ansøgning fysisk (Hvis du ikke har MitID)
Arbejdsgang for sagsbehandling
Du får besked om du har fået afslag eller er optaget.
Husk at bekræfte din studieplads.
Hvis ikke du har afsluttet din adgangsgivende uddannelse kan du blive optaget med den betingelse, at du opnår et bestemt resultat i din afsluttende eksamen.
Husk at indsende det endelige eksamensbevis senest den 29. juni.
Senest den 15. august modtager du nærmere oplysninger fra Ilisimatusarfik om studiestart, uddannelsesstøtte, m.m.
Praktiske informationer
Uddannelsesstart
Uddannelsen starter 1 september
Udbyder
Ilisimatusarfik
Økonomi
Du kan søge om at få uddannelsesstøtte under hele uddannelsen gennem Sullissivik.
Praktikforhold
Du skal ikke i praktik.
Kvalifikationsniveau
Uddannelsen er placeret på niveau 6 i kvalifikationsrammen for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1-8 og definerer det forventede udbytte af undervisningen. Læs mere om Kvalifikationsniveauer for videregående voksenuddannelser.
Fremtidsmuligheder/jobs
Som uddannet kandidat i Sprog, Litteratur & Medier kan du komme til at arbejde med:
• Undervisning på gymnasie- og seminarieuddannelserne
• Sprogsekretariatet
• Den offentlige forvaltning
• Forlag og andre kulturinstitutioner
• Radio & TV
• Undervisning & forskning ved højere læreanstalter
Uddannelsesplan
https://da.uni.gl/media/zupheia3/slm-bachelor-2024.pdf
Klage
Manutooq 1
Postboks 1061
3905 Nuussuaq
Telefon: +299 38 56 00
Mail: mail@uni.gl
Hjemmeside: www.uni.gl