Idrætslinjen

Uddannelses ID: 110093
Ansøg her

Generelt 

Hvad er GUX?
Den gymnasiale uddannelse GUX er en boglig ungdomsuddannelse, som forbereder dig til videregående uddannelse. GUX udbydes i Aasiaat, Sisimiut, Nuuk og Qaqortoq samt online.

GUX omfatter 3-årige og 2-årige uddannelser samt enkeltfags- og suppleringskurser.


Hvorfor vælge GUX?
GUX udbyder mange forskellige studieretninger, der er tilpasset dine interesser og dine ambitioner om videre uddannelse.
En spændende uddannelse er vejen frem: Du får langt flere jobmuligheder. Flere og flere job kræver, at du har en uddannelse.
Du får mulighed for højere løn. Du kommer til at gennemgå en stor faglig udvikling, men også i høj grad en personlig og social udvikling.

Hvad er en studieretning?
En studieretning er en pakke af fag inden for et bestemt område. Du kan eksempelvis vælge en studieretning
med mange kreative fag som musik og billedkunst.

Fagenes niveauer
Fagene udbydes på forskellige niveauer, nemlig A, B og C. Fag på A-niveau er de højeste og fag på C-niveau er de laveste.

Om uddannelsen 

For dig som er interesseret i sport på eliteniveau, men som samtidig gerne vil gennemføre en GUX-uddannelse. Du får et ekstra år til at gennemføre din uddannelse, og det betyder, at du i løbet af ugen vil komme til at have enkelte kortere dage, så du får tid til at træne og passe din sport. Uddannelsen er krævende, da du samtidig med din skolegang, lektier og morgentræning skal passe din sport. Uddannelsen giver mulighed for at deltage i sportskonkurrenceri og uden for Grønland, hvis man passer sin skolegang.

Uddannelsen tilrettelægges i samarbejde med Grønlands Idrætsforbund og Elite Sport Greenland, og adgangskriterierne er, ud over eliteniveauet i din sportsgren, de samme som for en
almindelig GUX-uddannelse. Studieretningen har en tydelig idrætsorienteret profil, og du får idræt på B-niveau, biologi på C-niveau, fysik på C-niveau og psykologi på C-niveau.

Studieretningen giver i lighed med de øvrige studieretninger adgang til en række videregående uddannelser i
Grønland og Danmark.

Eksempler på forløb og emner:

• Krop og fysiologi.
• Sportspsykologi.
• Problembaseret projektarbejde.
• Olympia-tanken og atletikkens betydning i antikkens Grækenland.
• Sport, kultur og samfund.

Studieretningsfag 

Grønlandsk A
Dansk A
Studiemetodik
Studieprojekt
Engelsk B
Idræt B
Kulturfag C
Matematik B
Samfundsfag C
Biologi A
Historie A
Mediefag
Psykologi C
Kemi B

Valgfag

Adgangskrav 

For at blive optaget på idrætslinjen skal du lave en motiveret ansøgning, hvor du fortæller, hvorfor du ønsker at gå på idrætslinjen.
Du skal ud over en motiveret ansøgning få en udtalelse med en anbefaling fra både din træner og en landstræner/ eller ungdomslandstræner. Her skal træneren beskrive dig som atlet, din seriøsitet og fremtidsudsigter. Derefter vurderer koordinatoren for idrætslinjen ansøgningerne og udvælger i samarbejde med landstrænerne, hvem der optages.

Gymnasiet du vælger som førsteprioritet i din ansøgning, vil vurdere om du behandles via:

• retskrav
• dispensation
• optagelsesprøve

Hvad er retskravet?
Hvis du opfylder følgende, så har du et retskrav på at blive optaget. Det vil sige, at du er garanteret optag:

• mindst har opnået karakteren E i projektopgaven
• mindst har opnået karakteren E i alle dine afsluttende standpunktskarakterer i 10. klasse
• mindst har opnået karakteren E i alle dine afsluttende obligatoriske prøver

Hvad er dispensation til retskravet?
Du har gode FA prøvekarakterer i fag som grønlandsk, dansk, engelsk og matematik, men du har en eller to FA prøvekarakterer som IKKE er bestået. I denne situation KAN rektor give dispensation for, at du ikke opfylder retskravet og optage dig. Du skal vedlægge personlig eller faglig begrundelse, hvis du ønsker at gymnasiet skal dispensere til retskravet.

Hvad er optagelsesprøve?
Optagelsesprøven bliver afholdt i april måned og er en multiple choice test i fagene grønlandsk, dansk, engelsk, matematik, naturfag og samfundsfag. Prøven tager 1 time. Optagelsesprøven kan tidligst tages foråret efter man har afsluttet folke¬skolen. Optagelsesprøverne foregår i Majoriaq, i bygdernes skoler og i De Grønlandske Huse for ansøgere fra Danmark. Ansøgere der består optagelsesprøven, er ikke sikret optag, men optages afhængigt af skolernes kapacitet.

Hvis du vil indsende din ansøgning digitalt (Hvis du har MitID) 

Vil du søge uddannelse eller uddannelsesstøtte skal du søge online via den gule knap til selvbetjening ”Ansøg her” øverst på denne side. Vil du anvende selvbetjeningsløsningerne, skal du logge ind med dit personlige MitID.

Du skal bruge

• MitID
• Uddannelsespapirer (gælder ikke karakterbevis fra folkeskolen, hvis du er gået ud af folkeskolen efter 2007)
• Hvis du er i gang med folkeskolen, skal du bruge udskrift af dine seneste standpunktskarakterer.

Du skal ikke bruge

• dåbsattest
• bopælsattest
• Karakterbevis fra folkeskolen i Grønland (der ligger karakterer i den offentlige database fra omkring 2006 til i dag).

Bemærk
Mangler du et par karakterer, eller bestod du ikke folkeskolens afgangsprøve, da du gik i folkeskolen, tilbyder alle Majoriaq opkvalificeringsforløb.

Du kan få hjælp til din ansøgning ved dit lokale Majoriaq Center, de kan også hjælpe dig hvis du har brug for anden vejledning.

Du skal være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis bliver tildelt et kollegieværelse. Hvis du ikke automatisk modtager et kollegieværelse, skal du søge på en særskilt ansøgning ved Majoriaq.

Hvis du vil aflevere din ansøgning fysisk (Hvis du ikke har MitID) 

I særlige tilfælde kan du få udleveret en papirsansøgning hos dit lokale Majoriaq center. Kontakt dit lokale Majoriaq center, hvis du ikke kan søge online.

Arbejdsgang for sagsbehandling 

Det er uddannelsesinstitutionen der sagsbehandler dine ansøgninger, du vil få svar løbende. Er der mindre end 3 uger til studiestart og du mangler at modtage svar, bør du kontakte uddannelsesinstitutionen.

Praktiske informationer 

Uddannelsesstart
Uddannelsen starter i august

Udbyder
GUX Nuuk

Økonomi
Du kan søge om at få uddannelsesstøtte under hele uddannelsen gennem Sullissivik.

Kvalifikationsniveau
Uddannelsen er placeret på niveau 3 i kvalifikationsrammen for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1-8 og definerer det forventede udbytte af undervisningen. Læs mere om Kvalifikationsniveauer for videregående voksenuddannelser.

Fremtidsmuligheder/jobs
Uddannelsen forbereder dig til flere videregående uddannelser.

Uddannelsesplan
PDF PJECEN

Klage 

Hvis du vil klage over sagsbehandlingen eller andet skal du kontakte skolen.

GUX Nuuk 

 

 

C.E. Jansensvej 11

Box 1067

3900 Nuuk

 

Tlf. +299 36 33 80

Email: kontor@gu-nuuk.gl