Kølemontør uden svendebrev

Uddannelses ID: 202151
Ansøg her

Om uddannelsen 

En køletekniker arbejder med forskellige køle- og klimaanlæg. På uddannelsen lærer du, hvordan du sætter anlæggene op, sætter dem i drift samt reparerer og vedligeholder dem.

Du lærer at arbejde med anlæg i alle størrelser fra små køleskabe til store industrianlæg. En vigtig del af arbejdet går ud på at justere anlægget, så det hverken er for koldt eller for varmt.
Som køletekniker lærer du også at rådgive kunderne, så de får et anlæg, der passer til deres behov og økonomi.
En køletekniker kører oftest rundt til kunderne og opstiller og servicerer køleanlæg. Det kan være i dagligvarebutikker, kølebiler, frysehuse eller fx på slagterier.
Uddannelsen til køletekniker giver dig grundlæggende erfaring med køleanlæg, klimaanlæg og varmepumpeanlæg.
På uddannelsen lærer du fx at vurdere frysebehov og energiforbrug. Du skal kunne vælge et køleanlæg, der svarer præcist til kundens behov, da det er energikrævende og dyrt at køle fx fødevarer ned.
Du lærer også om nye køleteknologier, da der sker meget forskning på området. Fx lærer du om energivenlige køle- og varmeløsninger.

Uddannelsens trin

Du kan afslutte uddannelsen som køleassistent (trin 1) eller køletekniker (trin 2):

Køleassistent: Du lærer at montere mindre køleanlæg, efterse dem og udarbejde dokumentation efter gældende regler om sikkerhed og arbejdsmiljø. Du lærer også at sammenføje rør og lave køletekniske beregninger samt udføre eftersyn på anlæggene.
Køletekniker: Du lærer at planlægge og montere kommercielle køleanlæg, samt lave beregninger og eftersyn på dem. En køletekniker arbejder med mange bøger og instruktioner på engelsk, så det er en fordel at være god til sprog.

Adgangskrav 

Der er adgangskrav til erhvervsuddannelsens grundforløb. Der er også specifikke overgangsskrav, som du skal opfylde, inden du kan gå videre til hovedforløbet.

Adgangskrav til grundforløbet

For at begynde på en erhvervsuddannelses grundforløb skal du opfylde følgende krav:

• Du skal have bestået folkeskolens afgangseksamen eller en tilsvarende prøve
• Du skal have fået mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i både dansk og matematik til afgangseksamen i 9. eller 10. klasse eller en tilsvarende prøve

Hvis du har en uddannelsesaftale med en virksomhed, opfylder du adgangskravene til en erhvervsuddannelse. Du skal dog altid have opfyldt din undervisningspligt.

Overgangskrav til hovedforløbet

For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, skal du have bestået fagene:

• Matematik på E-niveau
• Fysik på E-niveau

Endvidere skal du i grundforløbet have taget følgende certifikater:

• Arbejde med påfyldning af kølemiddel
• Føstehjælp på erhvervsuddannelserne
• Elementær brandbekæmpelse
• Arbejdsmiljø og sikkerhed ved svejsning og termisk skæring

For at starte på uddannelsens hovedforløb skal du desuden have en uddannelsesaftale eller aftale om skoleoplæring.

Hvis du vil indsende din ansøgning digitalt (Hvis du har MitID) 

Vil du søge uddannelse eller uddannelsesstøtte skal du søge online via den gule knap til selvbetjening ”Ansøg her” øverst på denne side. Vil du anvende selvbetjeningsløsningerne, skal du logge ind med dit personlige MitID.

Du skal bruge

• MitID
• Uddannelsespapirer (gælder ikke karakterbevis fra folkeskolen, hvis du er gået ud af folkeskolen efter 2007)
• Hvis du er i gang med folkeskolen, skal du bruge udskrift af dine seneste standpunktskarakterer.

Du skal ikke bruge

• dåbsattest
• bopælsattest
• Karakterbevis fra folkeskolen i Grønland (der ligger karakterer i den offentlige database fra omkring 2006 til i dag).

Bemærk
Mangler du et par karakterer, eller bestod du ikke folkeskolens afgangsprøve, da du gik i folkeskolen, tilbyder alle Majoriaq opkvalificeringsforløb.

Du kan få hjælp til din ansøgning ved dit lokale Majoriaq Center, de kan også hjælpe dig hvis du har brug for anden vejledning.

Du skal være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis bliver tildelt et kollegieværelse. Hvis du ikke automatisk modtager et kollegieværelse, skal du søge på en særskilt ansøgning ved Majoriaq.

Hvis du vil aflevere din ansøgning fysisk (Hvis du ikke har MitID) 

I særlige tilfælde kan du få udleveret en papirsansøgning hos dit lokale Majoriaq center. Kontakt dit lokale Majoriaq center, hvis du ikke kan søge online.

Arbejdsgang for sagsbehandling 

Det er uddannelsesinstitutionen der sagsbehandler dine ansøgninger, du vil få svar løbende. Er der mindre end 3 uger til studiestart og du mangler at modtage svar, bør du kontakte uddannelsesinstitutionen.

Praktiske informationer 

Uddannelsesstart
Uddannelsen starter i januar og august

Udbyder
Next KBH eller Media College Denmark

Økonomi
Du vil være på lærlingeløn, der er forskellige satser alt efter anciennitet, alder og tillæg.

Praktikforhold
Du skal som udgangspunkt have fundet en praktikplads som optagelseskrav.

Kvalifikationsniveau
Uddannelsen er placeret på niveau 4 og 5 i kvalifikationsrammen for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1-8 og definerer det forventede udbytte af undervisningen. Læs mere om Kvalifikationsniveauer for videregående voksenuddannelser.

Fremtidsmuligheder/jobs
Du får mulighed for at arbejde inden for produktion af film, tv og musik, på radio- og tv-stationer, i reklamebranchen eller indenfor udlejning af AV-udstyr. Brancherne er ofte præget af freelance arbejde. Uddannelsen kvalificerer dig til flere videregående uddannelser.

Uddannelsesplan
Du kan læse mere her: https://www.ug.dk/uddannelser/erhvervsuddannelser/teknologibyggeriogtransport/film-og-tv-produktionsuddannelsen

Klage 

Hvis du vil klage over sagsbehandlingen eller andet skal du kontakte uddannelsesinstitutionen.

De Grønlandske Huse i Danmark

København (international vejledning)
www.sumut.dk

Odense
www.dgh-odense.dk

Aarhus
www.groenlandskehus.dk

Aalborg
dgh-aalborg.dk