Om uddannelsen
Som sundhedshjælper yder du praktisk bistand og udfører grundlæggende plejeopgaver hos ældre, syge og handicappede mennesker i deres eget hjem og på alderdoms- eller plejehjem.
Hvad laver en sundhedshjælper?
For at borgeren kan få bedst mulig livskvalitet, skal du aktivere ham og støtte ham i at bevare og udvikle evnen til at klare sig selv i dagligdagen.
Du uddannes til at hjælpe borgeren i de daglige gøremål. Det kan være personlig hygiejne, husholdning som rengøring, tøjvask og indkøb, samt vejledning om kost, sundhed og madlavning. Du skal altså som sundhedshjælper både yde praktisk bistand og udføre grundlæggende plejeopgaver.
Som sundhedshjælper vil du komme tæt på mennesker, som er gamle, syge eller handikappede. Du kommer tæt på menneskers sorg, men sandelig også deres glæder og livsvilje. Du skal derfor som sundhedshjælper være i stand til at lytte og tale med mennesker.
Som sundhedshjælper yder du praktisk bistand og udfører grundlæggende plejeopgaver hos ældre, syge og handicappede mennesker i deres eget hjem og på alderdoms- eller plejehjem. For at borgeren kan få bedst mulig livskvalitet, skal du aktivere ham og støtte ham i at bevare og udvikle evnen til at klare sig selv i dagligdagen. Du skal som sundhedshjælper yde både praktisk bistand og udføre grundlæggende plejeopgaver.
Som sundhedshjælper vil du komme tæt på mennesker, som er gamle, syge eller handikappede. Du kommer tæt på menneskers sorg, men sandelig også deres glæder og livsvilje. Du skal derfor som sundhedshjælper være i stand til at lytte og tale med mennesker.
Sundhedshjælperuddannelsen varer i alt 1 år og 3 mdr. Uddannelsen er opdelt i teori- og praktikophold: 32 ugers teoriophold og 26 ugers praktik.
Adgangskrav
Adgangskravet er, at du har gennemført folkeskolen med mindst følgende karakter:
1. D (4) i grønlandsk
2. D (4) i dansk
E (02) i matematik.
Hvis du vil indsende din ansøgning digitalt (Hvis du har MitID)
Vil du søge uddannelse eller uddannelsesstøtte skal du søge online via den gule knap til selvbetjening ”Ansøg her” øverst på denne side. Vil du anvende selvbetjeningsløsningerne, skal du logge ind med dit personlige MitID.
Du skal bruge
- MitID
- Uddannelsespapirer (gælder ikke karakterbevis fra folkeskolen, hvis du er gået ud af folkeskolen efter 2007)
- Hvis du er i gang med folkeskolen, skal du bruge udskrift af dine seneste standpunktskarakterer.
Du skal ikke bruge
- dåbsattest
- bopælsattest
- Karakterbevis fra folkeskolen i Grønland (der ligger karakterer i den offentlige database fra omkring 2006 til i dag).
Bemærk
Mangler du et par karakterer, eller bestod du ikke folkeskolens afgangsprøve, da du gik i folkeskolen, tilbyder alle Majoriaq opkvalificeringsforløb.
Du kan få hjælp til din ansøgning ved dit lokale Majoriaq Center, de kan også hjælpe dig hvis du har brug for anden vejledning.
Du skal være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis bliver tildelt et kollegieværelse. Hvis du ikke automatisk modtager et kollegieværelse, skal du søge på en særskilt ansøgning ved Majoriaq.
Hvis du vil aflevere din ansøgning fysisk (Hvis du ikke har MitiD)
I særlige tilfælde kan du få udleveret en papirsansøgning hos dit lokale Majoriaq center. Kontakt dit lokale Majoriaq center, hvis du ikke kan søge online.
Arbejdsgang for sagsbehandling
Det er uddannelsesinstitutionen der sagsbehandler dine ansøgninger, du vil få svar løbende. Er der mindre end 3 uger til studiestart og du mangler at modtage svar, bør du kontakte uddannelsesinstitutionen.
Praktiske informationer
Uddannelsesstart
Uddannelsen starter løbende
Udbyder
Peqqissaanermik Ilinniarfik (PI)
Økonomi
Du vil være på arbejdsgivers løn og har derfor ikke ret til uddannelsesstøtte eller lærlingeløn.
Praktikforhold
Du skal som udgangspunkt have fundet en praktikplads som optagelseskrav
Kvalifikationsniveau
Uddannelsen er placeret på niveau 3 i kvalifikationsrammen for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1-8 og definerer det forventede udbytte af undervisningen. Læs mere om Kvalifikationsniveauer for videregående voksenuddannelser.
Fremtidsmuligheder/jobs
Du får mulighed for at arbejde inden for dag og døgninstitutioner.
Uddannelsen kvalificerer dig til flere videregående uddannelser.
Uddannelsesplan
Du kan downloade pjecen her: https://pi.sps.gl/uddannelser/raadgivningsassistentuddannelsen/
Klage
Hvis du vil klage over sagsbehandlingen eller andet skal du kontakte uddannelsesinstitutionen.
Peqqissaanermik Ilinniarfik
Svend Jungep Aqq. 2
Postbox 1499
3900 Nuuk
Tlf.: (+299) 34 99 50
Fax: (+299) 32 33 75
e-mail: pipost@nanoq.gl