Museer – Museer i Grønland
Museer – Museer i Grønland
Der er mange museer i Grønland. Næsten alle ligger i de gamle bydele, hvor de har til huse i historiske bygninger fra kolonitiden. Her kan du læse om de fleste.
Aasiaat museums samling består blandt andet af lokale kulturhistoriske genstande heriblandt fangstredskaber, transportmidler, beboelse, dragter og husflid.
Grønlands Nationalmuseum i Nuuk er det ældste museum i Grønland. Museets udstillinger omfatter nyere tids historie, kunst og kunsthåndværk. Museet foretager desuden arkæologiske udgravninger i hele Grønland og rummer registre om fredede bygninger og fortidsminder.
Ilulissat kunstmuseums samling omfatter en permanent udstilling af Emanuel A. Petersens malerier. Museet har også skiftende udstillinger med udenlandske kunstnere. Om sommeren er det altid grønlandske kunstnere, der udstiller.
Kangerlussuaq lokalmuseums historie er tæt knyttet til anlæggelsen af den amerikanske base.
Nanortalik museum er et frilandsmuseum, der ligger i det gamle kolonihavnsområde, som omfatter næsten alle bygningerne i området, hvoraf de fleste bliver brugt som udstillingslokaler. Derudover kan man blandt andet se kopier af tørvehytter, sommerteltpladser samt en konebåd med overdækket stativ og kajakstativer.
Narsaq museum har til huse i byens ældste bygninger. I de forskellige bygninger er der udstillinger om lokalhistorien, temaudstillinger om blandt andet kajakker og nordboerne, interiørudstillinger fra forskellige tider og sociale lag samt et mindehus for digter, præst og maler Henrik Lund.
Niels Lynges Hus i Nuuk har tilhørt kunstneren, maleren og tegneren, digterpræsten Niels Lynge og familie. Huset er i dag museum, hvor Niels Lynges malerier er udstillet, og hvor man kan se, hvordan et hjem for en bedre stillet familie i midten af 1900-tallet var indrettet.
Nuuk Kunstmuseum, som er skænket af Svend og Helene Junge Pedersen, indeholder kunst og husflid fra fortid og nutid. Samlingen består af cirka 300 malerier, akvareller, tegninger og grafik og hen ved 400 figurer i fedtsten, tand og træ.
Qaqortoq museum er et lokalt kulturhistorisk museum, etableret i byens ældste hus, bestyrerboligen fra 1804. I museumshaven er der lavet en kopi af et tørvehus og overfor museet er der en afdeling om nordboerne og kristendommen. På en fjeldtop over byen er der også et Telemuseum, som viser kommunikationsudviklingen fra gamle dages kajakpost til de seneste kabelfiberforbindelser.
Qasigiannguit museum er et lokalt kulturhistorisk museum, etableret i byens ældste europæiske bygninger fra kolonitidens tidlige år. Museet har blandt andet en udstilling om byens historie, rejeproduktionens og fangst- og fiskerierhvervets udvikling samt arkæologisk materiale fra de dybfrosne kulturlag fra saqqaq-kulturen, der er udgravet på øen Qeqertasussuk.
Qeqertarsuaq museums permanente udstillinger fortæller blandt andet om dengang Godhavn var NordGrønlands hovedstad, (1782 – 1950). Museet råder desuden over en samling af den lokale fanger Jakob Danielsens malerier. På museet er der også en udstilling om Arktisk station og stationens grundlægger Morten Porsild.
Upernavik museums samling omfatter mange hundrede kulturhistoriske genstande, som Lund-Drosvad (Suko) på eget initiativ samlede til sig selv. Herudover rummer samlingen unikke genstande fra den gamle fangerkultur, heriblandt en flot gammel umiaq og en helt intakt og brugbar kajak.
Herudover er der også museer i:
- Ilulissat
- Ittoqqortoormiit
- Maniitsoq
- Paamiut
- Qaanaaq / Thule
- Sisimiut
- Tasiilaq / Ammassalik
- Uummannaq